:-Dětský :-Den 2011

04.06.2011 13:00

 

V sobotu 4. června se uskutečnil na pistolové střelnici u Jindřichova Hradce tradiční policejní dětský den, kterého se zúčastnilo na osmdesát dětí nejrůznějšího věku. Dětský den pořádala územní skupina IPA Jindřichův Hradec již potřetí s jindřichohradeckou základní organizací NOS PČR za finanční podpory republikového výboru NOS PČR, školského odboru Městského úřadu a dalších přispěvatelů na občerstvení a odměny pro děti. Ani letos by však nebylo možné akci uskutečnit bez nezištné pomoci téměř dvou desítek kolegů a když se k tomu přičte stejné množství dobrovolníků podílejících se na ukázkách a také slunečné počasí, pak bylo možné očekávat odpoledne naplněné příjemnou zábavou pro děti i dospělé.

                To letošní začalo trochu netradičně seskokem tří parašutistů do prostoru nad střelnicí a po následném oficiálním zahájení se děti natěšeně rozběhly do prostoru střelnice, kde pro ně byly připraveny soutěžní disciplíny, do kterých se hned bez váhání zapojily. Nadšení, se kterým se do her pustily, bylo tak opravdové, že nám působilo (příjemný) problém při přerušování soutěží k provedení připravených ukázek. To však jen z počátku, neboť ukázky se dětem nejen líbily, ale zároveň jim umožnily také přiblížit něco z policejní výstroje, techniky a činností. Shlédnout tak mohly výcvik policejního psa, ukázky zbraní, výstroje pořádkové jednotky, posedět si na policejní motorce a ve vozidlech obvodního oddělení či dopravní služby. O zábavu se postaral také klub vojenské historie 29. pěší pluk "J. J. Švece" Jindřichův Hradec svojí ukázkou v uniformách složek prvorepublikové Stráže obrany státu či ukázky zásahové výstroje Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. Mezi vyhledávané patřilo také svezení na „džípech“, jaké v druhé světové válce používala americká armáda. Samozřejmě s příslušně oblečenými řidiči. A protože počasí opravdu přálo, hitem bylo také stříkání proudnicemi přítomných dobrovolných hasičů z SDH Jindřichův Hradec, které se v rukou malých účastníků občas stávalo vítaným nástrojem vzájemného „osvěžování“ za někdy trošku rozpačitého přihlížení přítomných rodičů. Opomenout nelze ani chlazení vnitřní, o které se v podobě kelímkové zmrzliny postarala zástupkyně společnosti CTM GALICJA s.r.o.. A jak postupně ubývalo zásob občerstvení, dospělo také sobotní odpoledne ke svému konci, na kterém děti převzali připravené balíčky odměn. Pro nás pořádající byla největší odměnou spokojenost malých soutěžících a také bezproblémový průběh dětského dne, přestože pro nezúčastněné pozorující z dálky kouř dýmovnic simulujících požár to mohlo vypadat jinak. Ani občasný úlek ze střelby při některých ukázkách nevyžadoval zásah přítomného zdravotnického dozoru a tak nic nekazilo dojem z příjemně stráveného odpoledne. Jedinou šmouhou snad jen mohly být ty na prstech od daktyloskopického polštářku kriminalistických techniků.

Doufejme tedy, že i příští rok se najde tolik obětavých organizátorů a prostředků k uskutečnění dalšího ročníku takovéto akce která navíc napomáhá zábavným způsobem posilovat v dětech hrdost na práci svých rodičů.

ipa-jh.webnode.cz/fotogalerie/#a20110604-131457-jpg

zapsal Milan Synek 

sekretář IPA ÚS č. 109 J.Hradec

 

 

—————

Zpět