Mažoretky Dačice - Mistryně ČR 2014

01.02.2014 20:00

Na letošní plesový večer přijaly pozvání dačické mažoretky a že to k hradní stráži byla ta správná volba se záhy mohli přesvědčit všichni přítomní, pro něž pak nejspíš nebylo žádným neočekávaným překvapením, že tato děvčata dosahují na svých soutěžích řady úspěchů, které blíže přibližuje následující krátký článeček Dany Rychlíkové.

 

Mažoretky – to je v současné době synonymum pro ladnost, krásu a eleganci. Soutěžní skladby jsou výsledkem náročných tréninků, kde se děvčata učí nejen práci s hůlkou (batonem), ale také základům baletu nebo gymnastiky. DM studio mažoretky Dačice založila v roce 1999 paní Martina Doležalová. V současné době patří dačické mažoretky ke špičce v mažoretkovém sportu nejen v národním měřítku a na soutěže se připravují 3 věkové kategorie děvčat – minikadetky (do 8 let), kadetky (8 – 11 let) a seniorky (15 a více let).

 

Mezi nejvýznamnější úspěchy děvčat, která v letošním roce přestoupila do královské seniorské kategorie, pokud nepočítáme medailové pozice z nepostupových soutěžích, patří titul I. vicemistryně Evropy v mažoretkovém sportu v roce 2010 (show), tituly I. vicemistryně České republiky (baton) a I. vicemistryně Evropy v podiových skladbách v roce 2012. Minulý rok se tehdy ještě dačické juniorky staly II. vicemistryněmi České republiky v mažoretkovém sportu (baton), čímž se nominovaly na I. Mistrovství světa asociace IFMS, které se konalo v Praze. Tam se umístily na krásném 4. místě. Za těmito ú spěchy stojí nejen celoroční dřina děvčat v tělocvičně, ale také trenérské vedení pod taktovkou Nikoly Krebsové a Dany Rychlíkové, bez jejichž nasazení a choreografických nápadů by děvčata takových úspěchů nedosáhla. Skupinu minikadetek trénují Aneta Novotná a Ilona Novotná, kadetky pak Zuzana Kuchtová a Soňa Nováková.

Dotatěčně je třeba poznamenat, že Dačické mažoretky staly 1.6.2014 Mistriněmi České republiky v mažoretkovém sportu :-)

 

Milan Synek

 

—————

Zpět