Klub vojenské historie 29. pěší pluk J. Hradec

21.06.2011 20:00

O zábavu i poučení se na dětském dnu postaral také Klub vojenské historie 29. pěší pluk „plk. Josefa Jiřího Švece“ Jindřichův Hradec, jehož členem a současně i místopředsedou je náš "ipácký" kolega Jirka Toufar. Protože ukázka KVH byla velice zdařilá a a sami jeho členové jsou příznivě nakloněni účasti na dalších akcích IPA, požádal jsem Jirku o krátké přiblížení jejich činnosti.  (M.Synek)

 

KVH 29. pěší pluk „plk. J. J. Švece“ Jindřichův Hradec byl založen dne 3. února 2001 v Nové Bystřici na ustavující schůzi zakládajících členů a jako nevládní nezisková organizace je zaregistrován Ministerstvem vnitra České republiky. Naší činností se snažíme nepřímo navazovat na tradice pěšího pluku 29 „plk. Josefa Jiřího Švece“ J. Hradec, který působil na Jindřichohradecku v letech 1918 – 1938, kdy shromažďujeme veškeré dostupné informace a rozšiřujeme naše sbírky o součástky výstroje a výzbroje z výše uvedeného období. Do našich sbírek patří zbraně, dobová literatura, rukověti a veškeré drobnosti spojené s životem vojáků.
Pořádáme prohlídky lehkého opevnění na Jindřichohradecku a seznamuje veřejnost s přípravami pěšího pluku 29 na obranu tohoto regionu v letech 1936 až 1938, kdy tato činnost přímo souvisí i s provozováním Areálu československého opevnění Klášter II. východně od Nové Bystřice a Muzea československé armády na zámku v Jindřichově Hradci.
Postupem času se naše činnost rozrostla i na resortní složky 12. praporu Stráže obrany státu, který v letech 1936 až 1939 bránil oblast Jindřichohradecka, to znamená, že v současné době vlastníme mimo uniforem vojenských také uniformy četnictva a finanční stráže.
Dále spolupracujeme s různými organizacemi a kluby v celé České republice se kterými připravujeme bojové ukázky, výstavy a přednášky s různorodou vojenskou tématikou.

 
text: Jiří Toufar, (na fotografii vlevo v uniformě Finanční stráže)

místopředseda KVH 29. pěšího pluku J. J. Švece J. Hradec


 

—————

Zpět