Dětský :-Den 2014

24.05.2014 13:00

V sobotu 25. 5. 2014 se na pistolové střelnici v Dolním Skrýchově u Jindřichova Hradce uskutečnil další z řady policejních dětských dnů pořádaných místními organizacemi International Police Association a Nezávislého odborového svazu Policie Českého republiky. Stejně jako loni zde byly pro děti připraveny nejrůznější disciplíny vybírané tak, aby byly nejen splnitelné i nejmenšími účastníky, ale poskytly případné pobavení i dospělému doprovodu, byt tradiční střelbu ze vzduchovky nahradila střelba z luku. Naštěstí se nenaplnily deštivé předpovědi počasí a tak si děti mohly plně užívat vyhledávaného skákacího hradu a jediná voda, která hrozila byla ta z hadic jindřichohradeckého Sboru dobrovolných hasičů. Pro téměř stovku zúčastněných dětí a dospělé účastníky byly již tradičně připraveny koláčky a další občerstvení, které obohatily opékané vepřové kýty. 

Nebyl by to policejní dětský den, aby zde nebyly ke shlédnutí i historické stejnokroje bezpečnostních složek a tak zde mohli návštěvníci dětského dne porovnat soudobé uniformy Police ČR s vlněným stejnokrojem československého četnictva nebo plátěnými stejnokroji příslušníku Pohotovostního pluku 1 Národní bezpečnosti. Přítomni byli také strážníci Městské policie Třeboň se služebním vozidlem a radarem, kterým opět měřili rychlost běhu na krátkou vzdálenost.

Poprvé se zde představilo také dobové vozidlo Veřejné bezpečnosti v modré barvě a bílým, červeně lemovaným pruhem. Ke shlédnutí byla také terénní Škoda 1101 - Bojový Tudor, používaná československými bezpečnostními složkami. Překvapení i mezi pořadateli vyvolal příjezd samohybného protiletadlového kanónu Praga vz. 53/59 "Ještěrka" z šedesátého roku, který dorazil společně s druhoválečnými americkými Jeepy, na jejichž svezení se těšilo nemálo loňských dětských účastníků. 

Jak jsme se mohli dozvědět z proběhlé ankety jindřichohradecké televize, děti se těšili také na umění maskérky Českého červeného kříže a průběžné ukázky postupujících od dob historického šermu, přes ukázky československého četnictva a finanční stráže v roce 1938, příslušníků Pohotovostního pluku 1 Národní bezpečnosti v roce 1945 a příslušníků Sboru národní bezpečnosti v roce 1970 v podání členů Klubu vojenské historie 29. pěší pluk "plk. J. J. Švece" Jindřichův Hradec, až po zásah současných těžkooděnců z pořádkové jednotky Policie ČR.

Balíčky se sladkými odměnami pro všechny dětské účastníky byly tak jen těmi pověstnými bonbonky na vrcholu příjemně stráveného sobotního odpoledne.

ipa-jh.webnode.cz/fotogalerie/#a20140524-143356-jpg

zapsal Milan Synek

—————

Zpět